Kevin Stokke

HVA ER MOTOCROSS ?

Motocross er en sport der man kjörer motorsykkler. Motorsykklene er forsterket i forhold til vanlige sykkler, de tåler mer, og er laget for å kjöre i tereng i stor fart med hopp o.l. Det finnes mange forskjellige sykkler å velge mellom, og de finnes i alle störelser og kubikk. De vanligste merkene er YAMAHA, KTM, SUZUKI, HONDA, KAWASAKI og TM. Du kan starte å kjöre cross når du er 5 år, og når du er 13 kan du begyne å konkurere.

Sikkerhetsutstyr er viktig, hjelm, bryst skydd, nyrebelte, ryggskinne, kne+albue beskyttere, briller, nakke krage, hansker, solide stövler og bukse skal benyttes bestandig. Det er ikke til å legge skjul på at dette er en risiko sport, som krever at vi beskytter oss best mulig.

Du må også ha en lisens, da må du gå et lisenskurs. Her lärer du det grunnleggende, hvordan oppföre seg på banen, vedlikehold av sykkel, kjöreteknikk, flagg, ja litt om alt. Det er også en forsikring i lisensen. Lisesen betales hvert år, kurset varer evig. Prisene varierer litt i forhold til alder, men ta kontakt med en motorsykkel klubb, så hjelper de deg videre.

Cross er en krevende sport, og vi er avhengi av at foreldrene våre stiller opp. Det er ikke lov å kjöre uten oppsyn för man er 18 år gammel.

En crossbane består av masse hopp og svinger, og underlaget er sand eller jord. Det er som regel 1-2 store hopp. Banen forandrer seg etter hvert som vi kjörer, dette fordi det blir spor, og steiner kan dukke opp her og der. Det er viktig og alltid väre konsentrert og våken når man kjörer, du kan fort komme i en situasjon der du må reagere fort. Det er som regel mange på banen samtidig, og noen kan velte og ligge i banen, så vi må alltid fölge godt med. Det er forskjellig å kjöre på hardt og löst underlag, men teknikken er stort sett lik. Og ingen baner er like.

Etter trening er det masse som må gjöres. Sykkelen må vaskes og smöres. Filter må skiftes. Utstyr må rengjöres. Kanskje noe er gått i stykker på sykkelen, og da må man reparere litt også.

Cross löp for de fra 5-12 år er bare lek og moro. Her er det ingen vinnere og ingen tapere. De kjörer trening, og 2 heat a 10-15 min + 2 runder. Her får alle lik premie.

Når du er blitt 13 år kan du konkurere, og da er det litt andre rutiner. Når man kommer på löpet, må man melde ankomst. Så må sykklelen til teknisk kontroll, her sjekker de at alt er i orden med sykkelen. Alle må ha start nr, dette får du gjennom NMF ( Norges motorsport forbund). Start nummeret har du så lenge du betaler lisensen din. Först kjörer man trening 20-30 minutter. Deretter kjörer man kvalifisering, er det mer en 50 startende blir man delt i 2 grupper. Man kjörer med noe som heter " transponder", denne registerer tiden på alle som kjörer. De 15 beste i hver gruppe, går til A finale altså totalt 30 stykker. De 15 neste til B finale, og evnt. de siste til C finale. N.B. I NM er det kun de 30 beste som får kjöre löp, men alle som vil kan pröve å kvalifisere seg. Så skal vi til start grinden, her får man velge startspor etter tidene. Beste kval tid, förste valg på start spor. Når alle er stilt opp og sykklene er i gang, får man beskjed om at det er 15 sekunder til start, så 5 sekunder, og så faller grinden. Förste mann til mål VINNER. Man kjörer 2 heat, som varer fra 20-35 minutter + 2 runder, avhengi av hvilken klasse du kjörer.

Man får poeng etter plassering. 1 plass 25 poeng. 2 plass 22 poeng. 3 plass 20 poeng o.s.v. Poengene fra hvert heat legges sammen, og höyest poeng sum vinner.

Når man kjörer löp står det alltid flaggvakter rundt på banen, på hopp, i svinger og andre uoversiktlige steder. Dette for å markere hvis det oppstår farer i banen. Vi har 6 forskjellige flagg.

GULT FLAGG = Noe ligger i banen. Det er ikke lov å hoppe på hoppene, eller å kjöre forbi hverandre.

HVITT FLAGG = Lege/ambulanse må ut på banen, noen kan väre skadet.

RÖDT FLAGG = Löpet er stoppet, alle må av banen.

BLÅTT FLAGG = Du blir tatt igjen med 1 runde, vik for den som kommer bak deg.

SVART FLAGG = Du har oppfört deg hensynslöst/ulovlig i löpet, eller har mangel på sykkelen, du er diskvalifisert.

RUTETE FLAGG = Mål flagg. Löpet er ferdig.

Du finner oversikt over alle löp på Norges Motorsport Forbund sine hjemme sider, og derfra kan du linke deg videre til de forskjellige klubbene. Det finnes mange forskjellige löp, det störste er selvfölgelig NM. Men det finnes Norges Cup, åpene löp, bredde löp, krets löp og klubb löp. Og du kan velge i forhold til hvilket nivå du er på. Det er löp som er kult.

Når vi er på löp pleier vi som regel å reise fredag kveld, og vi er på banen hele helgen. Vi sover i campingvogner, bobiler, vare biler eller telt. Har man ingen av delene, går det fint å komme tidlig löps morgenen og reise på kvelden. Vi har det veldig göy för, under og etter löpene. Vi er en gjeng med kompisser alle sammen, som kommer fra hele norges land.


Våre störste profiler innen MX er.

KENNETH GUNDERSEN     MOTOCROSS     ( MX )

AILO GAUP     FREESTYLE MOTOCROSS     ( FMX)

PÅL ANDERS ULLEVÅLLSETER     ENDURO

Syntes du dette höres göy ut ?

Er det noe mer du lurer på ?

Ta gjerne kontakt med meg....

P.S. Jeg har også en del brukt utstyr til salgs, hvis noen er interesert. ( str:Fra ca 10-14 år)..

LYKKE TIL !!! Håper jeg får se deg på banen....         KEVIN # 666

Del denne siden med andre!

Share on FacebookShare on Twitter
Kevin Stokke, Tlf.: 47903724, E-post: kevin@kevinstokke.no, Skriv ut siden
Websidene er laget i publiseringsverktøyet Mekke.no